Overslaan en naar de inhoud gaan

Schedel- en aangezichtsafwijkingen

Iemand met een schedel- en/of aangezichtsafwijking heeft afwijkingen aan de schedel en/of het gezicht. Er zijn verschillende van deze aandoeningen en syndromen. Over de aandoeningen en syndromen die hieronder staan, kun je op deze website informatie vinden:

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Schedelafwijking
   Aangezichtsafwijking
   Craniofacial disorders

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen een schedel en/of aangezichtsafwijking vaststellen als iemand bijzondere kenmerken van het gezicht en/of de schedel heeft. Lees verder bij de informatie over de verschillende aandoeningen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hoe vaak het in Nederland voorkomt, weten we niet precies. In de Verenigde Staten wordt ongeveer 1 tot 2 op 1000 kinderen geboren met een schedel- of aangezichtsafwijking.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Dat hangt van de aandoening af. Kijk daarvoor bij de informatie over de verschillende aandoeningen.

  • Kinderwens

   Heb een schedel- en/of aangezichtsaandoening in de familie? En wil je een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt het bespreken met je arts. Eventueel kan je arts je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Je kunt het gesprek over de verschillende keuzes voorbereiden.

   Kijk voor de informatie per aandoening, bij de informatie over die aandoening.

  • Expertisecentra

   Kijk bij de informatie over de afzonderlijke schedel- en aangezichtsaandoeningen.

  • Updatedatum

   4 juli 2023