Zijn psychische aandoeningen erfelijk?
Soms hebben meer mensen in één familie een psychische aandoening. We weten nog niet goed hoe dat komt. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar dat hoeft niet. Wat tot nu toe uit onderzoek bekend is, is dat iemand een psychische aandoening kan krijgen door afwijkingen in een gen, samen met andere factoren. Dit noem je multifactorieel erfelijk.
Oorzaken psychische aandoening
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.
Duizenden genvarianten vergroten kwetsbaarheid
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Vaak zijn er verschillende varianten in genen en verschillende omgevingsfactoren die de kans groter maken dat iemand een psychische aandoening krijgt. Bekende omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen zijn:
- Problemen tijdens de zwangerschap en bij de geboorte
- Heftige gebeurtenissen
- Armoede
- Infectieziektes
- Verhuizen of vluchten naar een ander land
- Drugs- en alcoholgebruik.
Leefstijl en psychische ziekten
Als je aanleg hebt voor psychische ziektes, dan kan het helpen om je leefstijl te veranderen. Hierdoor krijg je soms een ziekte niet. Of, als je klachten hebt, kunnen ze soms minder erg worden. Een regelmatig leven en genoeg slaap zijn extra belangrijk als je zo’n aanleg hebt. Als je kwetsbaar bent voor psychoses, dan kan het gebruiken van drugs of alcohol ervoor zorgen dat je psychoses krijgt en/of dat deze erger worden.
Psychische aandoening vaker in de familie
Als één van je ouders en/of broers en zussen een psychische aandoening hebben, heb jij een grotere kans om dit ook te krijgen. We weten dat deze kans ook groter is als er meer mensen in je verdere familie een psychische ziekte hebben. Maar of dat ook echt gebeurt, is eigenlijk niet te voorspellen. Voor sommige aandoeningen, zoals autisme, zijn er wel afwijkingen in genen bekend. Dan gaat het om autisme in combinatie met andere aandoeningen.
Heeft DNA-onderzoek zin?
Met vragen over de erfelijkheid van psychische aandoeningen kun je naar je naar de huisarts gaan. Als je al behandeld wordt door een psychiater of psycholoog, kun je daar ook naartoe gaan. Je kunt bespreken of een verwijzing naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus) mogelijk is. Misschien stelt deze arts voor om DNA-onderzoek te laten doen. Bij bijvoorbeeld schizofrenie of autisme heeft dat een enkele keer zin. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar erfelijke factoren die een rol spelen in het krijgen van psychiatrische aandoeningen. Nu is er nog niet veel over bekend, maar in de toekomst kan dit dus veranderen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.
Erfelijkheid autisme, schizofrenie en angst- en stemmingsstoornissen
Download één van deze informatiebladen: