Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziektes (en dan?)

Je hebt van de arts te horen gekregen dat je (de aanleg voor) een erfelijke ziekte hebt. Deze uitslag kan invloed hebben op je leven, je gezin, je familie, je werk en je toekomst. Maar hoe, dat is voor iedereen anders.

Gevolgen van de ziekte

Misschien blijk je een erfelijke aanleg voor een ziekte te hebben. Dan heb je een grotere kans om de ziekte later te krijgen. Of je hebt al klachten door de ziekte. Welke gevolgen heeft dat? Hoe gaat jouw leven er uit zien? Dat verschilt erg per ziekte en per persoon, ook binnen een familie. Bij de patiëntenvereniging kun je meer te weten komen. (zie ook erfelijke ziektes). 

Vaker naar de dokter

Ook op medisch gebied kunnen er dingen veranderen. Het kan zijn dat je bepaalde behandelingen, controles, operaties of medicijnen nodig hebt. Of vaker naar een dokter of andere zorgverlener gaat.
Sommige mensen vragen zich af of de erfelijke aanleg invloed heeft op hun verzekeringen

Erfelijke aanleg, gezin en familie

Het DNA-onderzoek kan uitwijzen dat je de erfelijke ziekte kunt doorgeven.
Misschien heb je een kinderwens en wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden die er dan zijn.
Misschien heb je al kinderen. Hoe praat je over de mogelijke erfelijke aanleg met je kinderen?
Ook andere familieleden kunnen de aanleg hebben. Hoe vertel je dat aan je je familie?

Doe het niet alleen

Je hebt nogal wat te verwerken. Misschien heb je veel vragen of zorgen. Praat er over. Met mensen die dichtbij je staan, of met een hulpverlener. Zoals een psychosociaal werker van de polikliniek klinische genetica. Zij hebben veel ervaring met mensen die dit soort nieuws te verwerken krijgen. Zij kunnen je helpen om je emoties op een rijtje te zetten. Ook geven ze advies over hoe je er over kunt praten met je kinderen, je partner en/of je familie.
En voor de meeste ziektes zijn er patiëntenorganisaties. Bij hen kun je informatie en hulp krijgen, maar ook contact met mensen die dezelfde ziekte hebben. Je vindt het adres op de pagina waar de ziekte beschreven staat. Zoek jouw ziekte op in het overzicht erfelijke ziektes. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.