Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven

Willen jullie misschien kinderen? En komt er een erfelijke (aanleg voor een) ziekte voor bij jou en/of je partner of in één van jullie families? Dan ben je misschien bezorgd dat jullie kind de ziekte ook krijgt. Wat kun je doen?

Zwanger worden of geen (eigen) kind

Sommige stellen proberen gewoon zwanger te worden en zien wel wat er gebeurt. Er zijn ook mensen die toch besluiten niet aan kinderen te beginnen. Of ze onderzoeken de mogelijkheid om adoptie- of pleegouder te worden.

Medische mogelijkheden

Er zijn ook medische mogelijkheden om in te grijpen als je een kind met een erfelijke ziekte kan krijgen, namelijk:
DNA-onderzoek ongeboren kind
Embryoselectie (PGT)
Donorzaad of donoreicel 
(Genen van een embryo repareren met CRISPR-CAS om een erfelijke ziekte te voorkomen, is soms al mogelijk maar niet toegestaan.)

Keuzehulp

Wat kun je doen als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven? Welke mogelijkheden zijn er in jullie geval? En welke keuze past bij jou of jullie? je kunt het moeilijk vinden om hier zelf uit te komen. De klinisch geneticus kan jullie in contact brengen met een maatschappelijk werker of psycholoog van de afdeling genetica. Deze medewerkers kunnen je begeleiden in dit proces. Je kunt ook deze keuzehulp invullen. Dit helpt je misschien om na te denken over jullie mogelijkheden en keuzes. 

Ervaringen met kinderwens en erfelijke ziekte

Lees over de ervaringen van Julie en Bas (erfelijke hartaandoening), Marieke (Hirschsprung), Sebastiaan (Marfan), Sandra (Marfan), Lin (CF), Sharon (schisis). 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.