Overslaan en naar de inhoud gaan

Groeistoornissen

Bij sommige mensen gaat de groei anders. Die mensen hebben een groeistoornis. Iemand kan dan (veel) kleiner blijven of juist (extra) lang worden. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door een afwijking in het DNA of als iemand te weinig voeding krijgt.

Groei is het groter worden van het lichaam. Mensen groeien niet alleen in de lengte, maar ook hun gewicht wordt zwaarder. Bij de groei spelen allerlei stoffen een rol. Deze stoffen zorgen er voor dat de botten langer worden en de hoeveelheid spieren groter wordt.

De cellen zijn de bouwstenen van het lichaam. Bij de groei gaan cellen zich delen. Dat betekent dat 1 cel zich verdeelt in 2 cellen. Als dit doorgaat, komen er meer. Vaak worden ze daarbij groter. Hierdoor kan het lichaam groter worden.

Er zijn verschillende groeistoornissen. Hieronder staan wat voorbeelden.

Aandoeningen waarbij iemand langer wordt

Aandoeningen waarbij iemand kleiner blijft

Voorbeelden zijn Turner syndroom, Achondroplasie, Prader-Willi syndroom en Noonan syndroom

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Growth disorders

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een arts kan denken dat iemand een groeistoornis heeft, als die persoon kleiner is (of juist groter) is dan iemand van dezelfde leeftijd. 

      Om te bepalen wat de oorzaak kan zijn, kan een arts verschillende onderzoeken doen, bijvoorbeeld van de botten. En soms kan er DNA-onderzoek worden gedaan. 

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      De behandeling hangt af van de soort groeistoornis. Een achterstand in de groei wordt soms met groeihormoon behandeld. Dat kan de groei stimuleren. Soms wordt bij kinderen die snel groeien de groei geremd.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Kijk bij de informatie over de verschillende groeistoornissen.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Als het om een erfelijke groeistoornis gaat, dan kan de oorzaak een verandering in een gen of chromosoom zijn.

      Er zijn ook andere oorzaken voor groeistoornissen, bijvoorbeeld te weinig voedsel, voedsel waarin niet alles zit om goed te groeien, bepaalde medicijnen of andere aandoeningen.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Meestal geldt dat hoe groot iemand wordt, voor een groot deel erfelijk bepaald is. Ouders die zelf lang zijn, krijgen meestal ook lange kinderen. Ook andere zaken bepalen de groei, zoals gezonde voeding en voldoende beweging.

      Sommige groeistoornissen worden veroorzaakt door een afwijking in een gen. Het hangt van de manier af waarop de aandoening erfelijk is of de kinderen van iemand met zo’n groeistoornis, het ook kunnen hebben.

    • Kinderwens

      Gaat het bij jou (in je familie) om een erfelijke groeistoornis? Heb je kans op (nog) een kind met deze aandoening en wil je een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt het bespreken met je arts. Als het nodig is, dan kan je arts je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden

      Kijk ook bij de informatie over de verschillende groeistoornissen.

    • Meer info voor patiënten

      Kijk bij de beschrijvingen van de verschillende groeistoornissen.

    • Meer info voor artsen

      Kijk bij de informatie over de afzonderlijke groeistoornissen.

    • Expertisecentra

      Kijk bij de informatie over de verschillende groeistoornissen.

    • Updatedatum

      22 oktober 2024