Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzekeringen en erfelijke ziektes

Heb je een erfelijke ziekte? Of komt er een erfelijke ziekte in je familie voor? Misschien vraag je je af of er gevolgen kunnen zijn voor je verzekeringen.

Zorgverzekering en erfelijkheid

Voor de basisverzekering zijn verzekeraars verplicht om iedereen aan te nemen. Of je nu een erfelijk risico hebt of niet. 
Voor een aanvullend zorgpakket heeft een erfelijk risico soms wel gevolgen. Je verzekeraar hoeft je niet zomaar te accepteren. Maar je mag je aanvullende verzekering ook afsluiten bij een andere verzekeraar dan die van je basisverzekering.

Levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Wil je een levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Een verzekeraar mag je niet zomaar alles vragen over erfelijke ziektes, aandoeningen of onderzoeken daarnaar. Tot een bepaald bedrag vraagt de verzekeraar niet naar erfelijke ziektes in de familie. Ook niet naar uitslagen van DNA-onderzoek van jezelf.
Boven een bepaald bedrag mag een verzekeraar wel vragen naar aanleg voor ernstige onbehandelbare erfelijke aandoeningen. Deze ‘vragengrens’ ligt vanaf 1 juli 2023 bij levensverzekeringen op € 328.131,- en voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is het bedrag € 47.578,- voor het eerste jaar en € 31.851,- voor de volgende jaren. Kijk ook op de website van het Verbond voor Verzekeraars.

Verzekeren boven de vragengrens

Wil je jezelf boven deze vragengrens verzekeren? Dan mag de verzekeraar vragen naar zowel onbehandelbare als behandelbare erfelijke ziektes in je familie. En ook naar uitkomsten van DNA-onderzoek. Sommige verzekeraars vragen je, ook bij hoge te verzekeren bedragen, alleen een algemene gezondheidsverklaring in te vullen. Andere verzekeraars stellen boven de vragengrens altijd aanvullende vragen of stellen een medische keuring verplicht. Vraag het van tevoren na bij verschillende verzekeraars. Dan kun je de voorwaarden en werkwijze van verzekeraars vergelijken. Je kunt ook een tussenpersoon vragen om dit te doen. Overigens: voor het afsluiten van een hypotheek is niet altijd een levensverzekering nodig!

Melden klachten en behandelingen

Als je klachten of verschijnselen hebt door een erfelijke ziekte, ben je wettelijk verplicht dit aan de verzekeraar te melden. Dit moet bij verzekeringen onder en boven de vragengrens. Als je klachten krijgt van de erfelijke ziekte terwijl je de verzekering aan het afsluiten bent, moet je dit meteen aan de verzekeraar doorgeven. Heb je uit voorzorg een operatie of een andere preventieve behandeling gehad, maar geen klachten van de erfelijke ziekte? Dan hoef je dit bij verzekeringen onder de vragengrens niet te melden. Lees de toelichting bij de gezondheidsverklaring altijd goed door.
Overigens: een verzekeraar mag je nooit vragen om DNA-onderzoek te laten doen.

Lukt afsluiten altijd?

Meestal kunnen mensen met een aanleg voor een erfelijke ziekte gewoon een levensverzekering afsluiten. Soms is de premie hoger of zijn er extra voorwaarden. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is soms lastiger. De meeste verzekeraars schatten de kans dat een erfelijke ziekte gevolgen heeft voor het werk namelijk hoger in dan de kans op overlijden. Wat ook een belangrijke rol speelt, is om welke erfelijke ziekte het gaat en welke klachten iemand heeft.
Als verzekeraars een hogere premie vragen, moeten ze in begrijpelijke taal uitleggen waarom dat zo is. Als je vindt dat de argumenten niet kloppen, kun je dat aangeven en de medisch adviseur vragen opnieuw een advies te geven. 

Gebruik gegevens

Een verzekeraar mag de informatie die jij geeft, alleen gebruiken voor de aanvraag van een andere verzekering als het om dezelfde soort verzekering gaat, en je daarvoor toestemming geeft. Ook mag jouw informatie nooit gebruikt worden voor je familieleden en andersom.
Verzekeraars moeten je informeren hoe ze omgaan met je gegevens. Meer hierover vind je op vanatotzekerheid.nl.

Meer weten? Lees de brochure Verzekeren en erfelijkheid.

Aanvullende informatie over verzekeren en kanker.

Of kijk hier:
Van A tot Zekerheid: de medische keuring
U moet worden gekeurd, en nu? voor mensen die een medische keuring krijgen naar aanleiding van de gezondheidsverklaring
U moet worden gekeurd, en nu? voor mensen die een verzekering boven de vragengrens willen afsluiten

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Nieuwe regels voor mensen die bewezen 10 jaar geen kanker meer hebben

Vanaf 1 januari 2021 zijn sommige regels veranderd voor mensen die kanker hebben gehad en nu vrij van kanker zijn. Als je 10 jaar kankervrij bent (volledige remissie), hoef je in de gezondheidsverklaring voor sommige levensverzekeringen niet meer te melden dat je kanker hebt gehad.

Was je 20 jaar of jonger toen je kanker kreeg? En ben je nu kankervrij? Dan geldt er een kortere termijn van 5 jaar.

Voor sommige soorten kanker gelden, afhankelijk van het stadium, kortere termijnen.

Met kankervrij (volledige remissie) bedoelen we dat de dokter die je behandelde vastgesteld heeft dat de kanker niet meer is gevonden.

Aan die nieuwe regels zijn een aantal voorwaarden gesteld. Wil je weten of je gebruik kan maken van de nieuwe regels? En wat die voorwaarden zijn?

Raadpleeg dan de gezondheidsverklaring van de verzekeraar waarbij je een aanvraag wilt doen. Of kijk voor informatie op: Verzekerennakanker.nl, een website van het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).