Overslaan en naar de inhoud gaan

Autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD)

Iemand met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD) heeft meerdere cysten in de nieren zitten. Cysten zijn holtes gevuld met vocht. De cysten kunnen het gezonde weefsel van de nieren verdrukken. Hierdoor kunnen de nieren minder goed werken. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal (DNA).

Niet iedereen krijgt klachten van de aandoening. Ook de ernst van de klachten is verschillend. Vaak krijgen mensen pas klachten tussen de 30 en de 50 jaar. 

Iemand met ADPKD kan een hoge bloeddruk hebben. Ook kan iemand pijn in de zij hebben. Daarnaast kan iemand terugkerende ontstekingen van de urinewegen hebben. Verder zit er soms bloed in de urine. 

Iemand met ADPKD kan ook last hebben van nierstenen. Er kunnen ook cysten in de lever ontstaan. Soms zijn er problemen met de hartkleppen. Ook loopt iemand met ADPKD meer kans op een aneurysma in de hersenen. 

Er zijn ook andere aandoeningen waarbij iemand cysten in de nieren kan hebben. Bijvoorbeeld autosomaal recessieve polycysteuze nierziekte (ARPKD). Soms zijn cystenieren deel van een syndroom. Voorbeelden daarvan zijn: tubereuze sclerose complex, syndroom van Von Hippel-Lindau, het syndroom van Zellweger, trisomie 13, trisomie 18, Down syndroom en Potter sequentie.

ADPKD is één van de erfelijke ziekten van de trilharen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Niercysten
   Polycysteuze nierziekte
   Cystic kidney
   Polycystic Kidney Disease
   Autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD)

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan de diagnose stellen met de kenmerken die hier boven staan en een echo en/of MRI. Soms is DNA-onderzoek mogelijk. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   ADPKD kan niet genezen. De behandeling bestaat uit op het verminderen van klachten. De nefroloog (arts die veel weet van de nieren) kan soms advies geven om iemands dieet of leefstijl aan te passen. Dit kan mogelijk soms het verloop van de aandoening verbeteren. Hoge bloeddruk kan worden behandeld met medicijnen of aanpassingen van de leefstijl. Als de nieren niet meer werken, is nierdialyse een mogelijkheid of soms transplantatie met een donornier. Als cysten in de lever klachten geven, kan een arts een behandeling geven. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   ADPKD komt bij ongeveer 1 tot 2 op de 1.000 mensen voor.

  • Kinderwens

   Hebben jij en je partner kans op een kind met ADPKD en heb je een kinderwens? Je hebt verschillende mogelijkheden. Je arts kan je er meer over vertellen.

   Heb jij ook een kinderwens en ADPKD in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

   Ben je een vrouw met ADPKD en heb je een kinderwens? Dan kun je dit het beste met je nefroloog bespreken voordat je zwanger wordt. Een nefroloog en gynaecoloog begeleiden een zwangere vrouw met ADPKD.