Overslaan en naar de inhoud gaan

Witteveen-Kolk syndroom

Iemand met het Witteveen-Kolk syndroom heeft een achterstand in de ontwikkeling. De oorzaak is een afwijking in een gen. Welke klachten iemand heeft, kan van persoon tot persoon verschillen. Het is ook verschillend hoe erg de klachten zijn.

Kinderen met Witteveen-Kolk syndroom kunnen een kleiner hoofd (microcefalie) hebben. Ze kunnen een lang gezicht hebben en een hoog en breed voorhoofd. Hun oogspleten kunnen kleiner zijn en aan de buitenkant iets naar beneden wijzen. Ze kunnen een kleine mond hebben en dun haar. Kinderen met dit syndroom kunnen kleiner zijn dan andere kinderen van dezelfde leeftijd. Bij sommige kinderen kunnen de gewrichten zich verder strekken. Hun pinken kunnen krom staan.

Kinderen met Witteveen-Kolk syndroom hebben vaak meer tijd nodig om te leren zitten en lopen. Ook duurt het meestal langer voordat ze leren praten. Verder kunnen er  problemen met leren zijn. Sommige mensen met Witteveen-Kolk syndroom hebben epilepsie, ADHD en/of autisme spectrum stoornis.

Iemand met 15q24 deletie syndroom of 15q24 duplicatie syndroom kan dezelfde klachten hebben als iemand met Witteveen-Kolk syndroom.

Witteveen-Kolk syndroom is in 2016 ontdekt. Daarom weten we nog niet alles over deze ziekte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN