Overslaan en naar de inhoud gaan

ADHD

Iemand met ADHD kan niet goed zijn of haar aandacht houden bij datgene waarmee iemand bezig is. Ook is hij of zij erg druk en doet iets zonder eerst na te denken. Waarschijnlijk is er bij ADHD iets aan de hand met de prikkels die worden doorgegeven tussen de zenuwen in de hersenen. Maar hoe dat precies gebeurd, is nog niet bekend.
We denken dat erfelijke aanleg en omgevingsfactoren samen een rol spelen bij het ontstaan van ADHD.

De kenmerken van ADHD beginnen meestal op jonge leeftijd.
Vaak worden de kenmerken van ADHD samengevat met de woorden: concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.

Concentratieproblemen zijn er als een kind niet voldoende aandacht voor iets heeft en niet lang de aandacht bij taken kan houden. Verder lijkt het of het kind vaak niet luistert. Ook het organiseren van taken is lastig. Een kind kan vaker spullen kwijtraken, vergeetachtig, en snel afgeleid zijn.

Hyperactiviteit is dat een kind bijvoorbeeld steeds onrustig is en bewegingen maakt. Soms staat een kind op als het de bedoeling is dat het blijft zitten. Of hij of zij kan gaat rondrennen als dit niet gepast is. Daarnaast kan het kind het niet goed rustig spelen. Vaak gaat het kind maar door met praten, zonder naar anderen te luisteren

Impulsiviteit betekent dat het kind iets doet zonder eerst na te denken. Bijvoorbeeld als het kind antwoord op vragen geeft voordat de vraag af is. Of het kan niet goed op zijn of haar beurt wachten.

De kenmerken verschillen per kind.

ADD is een vorm van ADHD.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Attention Deficit Hyperactivity Disorder

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De huisarts kan met de kenmerken die hier boven staan vaststellen dat een kind ADHD heeft. Eventueel laat de huisarts een psychologisch onderzoek doen bij het kind. Soms doet een kinderpsychiater extra onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   ADHD is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken, bijvoorbeeld met gedragstherapie, begeleiding en/of medicijnen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ze denken dat ongeveer 4 op de 100 kinderen ADHD heeft.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   ADHD is waarschijnlijk multifactorieel erfelijk.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze aandoening (nog) geen expertisecentrum aangewezen.