Overslaan en naar de inhoud gaan

Epigenetica

Het DNA is de code waarmee ons lichaam veel verschillende taken kan uitvoeren. De code geeft het lichaam opdrachten. Zo wordt bepaald hoe ons lichaam werkt en welke eigenschappen we hebben. 

Toch kan de manier veranderen waarop ons lichaam werkt, zonder dat deze code verandert. Er zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat dit gebeurt. Dat noemen we epigenetica. 

Epigenetische veranderingen

Dingen kunnen de manier veranderen waarop het lichaam werkt. Het gaat dan om bijvoorbeeld stress, luchtvervuiling en de mogelijkheid om onderwijs te volgen. Die dingen kunnen er dan voor zorgen dat het lichaam een andere opdracht kan krijgen, terwijl de DNA code zelf niet verandert. Dat noemen we epigenetische veranderingen.  

Je kunt het vergelijken met de letters in het verhaal van een boek. Alle letters in het boek zijn de DNA code. De letters zijn hetzelfde gebleven, maar je hebt één letter gemarkeerd met een markeerstift. Door die markering krijgt het lichaam een andere opdracht van deze DNA code, terwijl de code zelf hetzelfde blijft.

Epigenetische veranderingen kunnen erfelijk zijn. Dat wil zeggen dat kinderen geboren kunnen worden met epigenetische veranderingen die ze van hun ouders hebben gekregen. 

Lees meer in het cahier Epigenetica van Biowetenschap+maatschappij. 

Hongerwinter

Epigenetische veranderingen ontstonden bijvoorbeeld tijdens de Hongerwinter in 1944-1945 in Nederland. Toen hadden veel mensen veel te weinig te eten. Het effect daarvan op vrouwen die in die tijd zwanger waren, is onderzocht. Kinderen van deze vrouwen hadden op latere leeftijd meer gezondheidsproblemen zoals overgewicht, een hoog cholesterol en hart- en vaataandoeningen. Dit kwam door epigenetische veranderingen van een stuk DNA dat een belangrijke rol speelt bij de groei en ontwikkeling in het lichaam. 

Ziektes en epigenetica

Verschillende ziektes kunnen ontstaan door epigenetische veranderingen. 
Voorbeelden daarvan zijn Angelman syndroom, fragiele X syndroom en Prader-Willi syndroom.
 
Wetenschappers doen onderzoek naar medicijnen die misschien epigenetische veranderingen ongedaan kunnen maken. 

Veranderingen in het DNA

Naast epigenetische veranderingen, kun je van je ouders ook veranderingen in de DNA code zelf erven. Op die manier kun je een ziekte erven

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.