Overslaan en naar de inhoud gaan

Osteogenesis imperfecta (OI)

Bij iemand met osteogenesis imperfecta (OI) kunnen de botten snel breken. Dat kan ook zomaar gebeuren, zonder een duidelijke oorzaak. Dit komt omdat het bindweefsel minder stevig is. De oorzaak is een afwijking in een gen. Er zijn verschillende typen osteogenesis imperfecta. Of iemand klachten heeft, kan van soort tot soort verschillend zijn. Ook hoeveel last iemand ervan heeft verschilt van persoon tot persoon, ook binnen een familie. 

Bindweefsel zit in allerlei delen van het lichaam, ook in de botten. Het zorgt voor steun. Bij iemand met OI is het bindweefsel minder stevig. De botten zijn hierdoor zwakker en breken makkelijker. Ook kunnen de botten een andere vorm krijgen. Een kind met OI kan kleiner blijven of minder snel groeien. Soms zitten er breuken in de botten van het binnenoor. Dan hoort iemand slechter. Ook kan het oogwit een blauwe kleur hebben. Verder kunnen de tanden en kiezen zwakker zijn.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN