Overslaan en naar de inhoud gaan

MODY

MODY is de naam van een groep ziektes waarbij iemand erfelijke aanleg heeft voor diabetes. Oorzaken van deze ziektes zijn veranderingen in genen. Voor ieder type MODY zijn er andere veranderingen in andere genen bekend.

Vaak is bij mensen die MODY hebben, eerst diabetes type 1 of diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes vastgesteld, terwijl dat niet klopt. Daardoor krijgen mensen niet altijd de goede behandeling. Het is belangrijk om te weten of je MODY hebt, omdat de behandeling van de diabetes en de gevolgen anders kunnen zijn.

Algemene kenmerken die passen bij MODY zijn:

  • Iemand krijgt diabetes op de tienerleeftijd of als jong volwassene.
  • Er zijn meer familieleden die diabetes kregen voordat ze 35 jaar waren.
  • Tegen de diabetes helpen bepaald soort pillen (sulfonylureumderivaten) vaak beter dan insuline.

Een kenmerk dat meer bij MODY past dan bij diabetes type 1 is:

  • Iemand heeft geen auto-antistoffen tegen bèta-cellen in de alvleesklier. De meeste mensen met diabetes type 1 hebben auto-antistoffen. Bètacellen zijn de cellen die insuline maken.

Een kenmerk dat meer bij MODY past dan bij diabetes type 2 is:

  • Iemand met MODY heeft minder vaak overgewicht.

Kenmerken die meer bij MODY passen dan bij zwangerschapsdiabetes zijn:

  • Iemand met MODY heeft minder vaak overgewicht.
  • Voor de zwangerschap was de bloedsuikerwaarde bij iemand met MODY al te hoog en dat is ook na de zwangerschap nog steeds zo.

Je kunt op deze website informatie vinden over: GCK MODY (MODY2), HNF4A MODY (MODY1), HNF1A MODY (MODY3), HNF1B MODY (MODY5)

Of doe de quiz over erfelijke vormen van het Diabetes Fonds

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN