Overslaan en naar de inhoud gaan

GCK-MODY (MODY 2)

Mensen met GCK-MODY hebben vanaf de geboorte een te hoge bloedsuikerwaarde. De bloedsuikerwaarde is iets hoger dan normaal en blijft meestal hetzelfde tijdens het leven. De oorzaak van GCK-MODY is een verandering in een gen.

Kenmerken die passen bij GCK-MODY zijn:

  • De bloedsuikerwaarde is iets hoger dan normaal, maar iemand krijgt niet de kenmerken die mensen met diabetes type 1 of diabetes type 2 wel kunnen krijgen.
  • Er zijn meer mensen in de familie met een iets hogere bloedsuikerwaarde, die geen kenmerken hebben van diabetes type 1 of type 2.
  • Er is meestal geen behandeling nodig.
  • Mensen met GCK-MODY hebben minder vaak overgewicht (BMI hoger dan 25) dan mensen met diabetes type 2.
  • Vrouwen hebben al voor de zwangerschap een iets hogere bloedsuikerwaarde. Tijdens en na de zwangerschap blijft dat zo. Daarom kan GCK-MODY lijken op zwangerschapsdiabetes.

MODY is een naam voor een groep van ziektes. Je kunt op deze website ook informatie vinden over: HNF1A MODY (MODY3), HNF4A MODY (MODY1) en HNF1B MODY (MODY5).

Of doe de quiz over erfelijke vormen van het Diabetes Fonds.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN