Overslaan en naar de inhoud gaan

MIDD-type diabetes

Iemand met MIDD heeft een erfelijke vorm van diabetes (suikerziekte). Bij MIDD gaat iemand ook slechter horen. MIDD is de Engelse afkorting van Maternally Inherited Diabetes and Deafness. De oorzaak is een foutje in het DNA van de mitochondriën. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel. Welke klachten iemand heeft, hoeveel klachten dat zijn en wanneer ze beginnen, kan van persoon tot persoon verschillen. Dat komt omdat er bij mensen met MIDD verschillen zijn in hoeveel mitochondriën het foutje hebben.

Als iemand gegeten heeft, wordt de hoeveelheid suiker in het bloed groter. Dan moet de alvleesklier de stof insuline afgeven. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit het bloed de lichaamscellen in kan om gebruikt te worden. Glucose is de brandstof voor ons lichaam.
Bij iemand met MIDD geeft de alvleesklier niet genoeg insuline af. Dan kan de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog worden. En krijgt iemand suikerziekte.

Bij MIDD zijn mensen gemiddeld 30 jaar als ze last krijgen van diabetes. En gemiddeld 40 jaar als ze last krijgen van slechter horen.
Mensen met MIDD kunnen ook nog andere kenmerken hebben. Sommigen hebben een kortere lengte. Andere kenmerken die iemand kan hebben zijn last van harde poep, minder kracht in de spieren of last van spierkramp. Sommige mensen hebben afwijkingen aan het netvlies, maar vaak gaat iemand daardoor niet minder goed zien. Soms zijn er problemen met het hart of met de nieren.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN