Microftalmie
Bij iemand met microftalmie hebben de ogen zich tijdens de zwangerschap niet helemaal goed ontwikkeld. Het kan om één oog of beide ogen gaan. De ogen zijn veel kleiner dan normaal. Meestal kunnen mensen met microftalmie niet goed zien.
Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken voor microftalmie. Soms is de oorzaak een afwijking in een gen. Het kan ook door andere dingen komen, zoals bepaalde infecties tijdens de zwangerschap.
Bij microftalmie kan iemand één kleine oogbol en een normaal oog hebben. Maar ook de beide oogbollen kunnen klein zijn. Verder missen mensen soms delen van het regenboogvlies (iris), de oogzenuw of het netvlies. Dit heet coloboom. Ook kunnen de lenzen in de ogen troebel zijn (aangeboren staar). Soms is het hoornvlies te klein.
Als de oogbol te klein is, kan de oogkas soms niet goed groeien. Daardoor kan soms dat deel van het gezicht kleiner blijven als de rest van het hoofd groeit. Om dit te voorkomen, krijgen kinderen soms een behandeling.
Omdat kinderen vaak minder goed kunnen zien, kunnen ze een tijdje achterlopen bij het leren maken van bewegingen.
Meestal hebben mensen alleen microftalmie. Maar bij bij 2 tot 3 van de 6 mensen is het één van de kenmerken van een andere aandoening of syndroom. Bijvoorbeeld van CHARGE syndroom.
Soms heeft iemand helemaal geen ogen; dat heet anoftalmie.
Heb je een vraag? Mail ons.
-
Andere namen
-
Hoe wordt het vastgesteld?
-
Is er een behandeling?
-
Hoe vaak komt het voor?
-
Wat is de oorzaak?
-
Is het erfelijk?
-
Kinderwens
-
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
-
Updatedatum