Overslaan en naar de inhoud gaan

Lynch syndroom

Het Lynch syndroom is een erfelijke aanleg voor het krijgen van een aantal soorten kanker. Bij het Lynch syndroom krijgen mensen vaak kanker voor het vijftigste levensjaar. De oorzaak van de erfelijke aanleg is een afwijking in een gen. De kans dat iemand met het Lynch syndroom een bepaald soort kanker krijgt, en op welke leeftijd, hangt af van in welk gen de afwijking zit, samen met andere factoren die invloed hebben op de kans om kanker te krijgen. Voorbeelden van die factoren zijn dingen zoals eetpatroon, beweging en roken en het regelmatig laten doen van controles.

Mannen en vrouwen met het Lynch syndroom hebben een grotere kans om kanker van de dikke darm of van de endeldarm te krijgen.  Die kans kan stijgen tot ongeveer 70% (70 van de 100 mensen). Vrouwen met het Lynch syndroom hebben een grotere kans om baarmoederkanker te krijgen. Die kans kan stijgen tot ongeveer 55% (55 van de 100 mensen).

Mensen met het Lynch syndroom hebben vaak ook een iets grotere kans om andere soorten kanker te krijgen. Die kans is kleiner dan de kans op dikke darm- en baarmoederkanker. En dan gaat het vooral om kanker van de eierstokken, de maag, de dunne darm, de alvleesklier, de galwegen, de hersenen, en de urinewegen, de huid en de prostaat.

Zeldzame vormen van het Lynch syndroom:

 • Het Muir-Torre syndroom.
  Een klein aantal families met het Lynch syndroom heeft ook vormen van kanker van de talgklieren in de huid.
   
 • Het Turcot syndroom.
  Mensen met dit syndroom hebben vaak dikke darm- en endeldarmkanker en hersentumoren. Het Turcot syndroom kan een gevolg zijn van een afwijking in verschillende genen. Als het een gevolg is van een afwijking in het APC-gen, dan krijgen mensen vaker een medullobastoom. Als het een gevolg is van een afwijking in een gen dat betrokken is bij het repareren van schade aan het DNA dan komt hierbij vaker een glioblastoom voor.
   
 • CMMRD (Constitutional Mismatch Repair Deficiency).
  Dit is een erfelijke aanleg voor kanker op de kinderleeftijd. Kinderen met CMMRD hebben vaak al voor de leeftijd van 10 jaar kanker. Meestal hebben ze dan darmkanker en/of kanker van het bloed (leukemie of lymfoom), of de hersenen. Iemand met CMMRD kan afwijkingen van de huid hebben die ook bij neurofibromatose type 1 voorkomen, zoals café-au-lait vlekken. Sommigen hebben plekken op de huid met minder pigment (lichte vlekken).
  CMMRD wordt ook wel Dubbellynch, het bi-allelisch Lynch syndroom of BMMRD (Biallelic MisMatch Repair Deficiency) genoemd.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN