Overslaan en naar de inhoud gaan

Latent auto-immune diabetes in adults (LADA)

Latent auto-immune diabetes in adults (LADA) is een vorm van diabetes type 1. LADA heeft dezelfde kenmerken als diabetes type 1. Maar de klachten en kenmerken beginnen bij LADA pas op latere leeftijd, meestal als iemand ouder is dan 35 tot 40 jaar. De kenmerken en klachten zoals moe zijn en veel moeten plassen, ontstaan ook langzamer.

LADA is een auto-immuunziekte. Bij LADA valt je afweer (immuunsysteem) je alvleesklier aan. Bepaalde cellen in je alvleesklier gaan dan kapot. De alvleesklier kan dan niet meer genoeg insuline maken, en dan komt je lichaam insuline tekort. Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat suiker (glucose) uit je bloed in je lichaam wordt opgenomen. Glucose is belangrijk, want het is energie voor je lichaam. Bijvoorbeeld voor je hersenen en spieren, om goed te kunnen denken en bewegen.
 
In het begin kan LADA lijken op diabetes type 2. Dit komt omdat LADA heel langzaam begint. Dan kunnen mensen vaak nog een tijd zonder insuline. Ook krijgen mensen met LADA door de hogere leeftijd waarop de klachten beginnen, vaak onterecht van hun dokter te horen dat ze diabetes type 2 hebben.

Naar schatting heeft 15 op de 100 (15%) mensen met de diagnose diabetes type 2, eigenlijk LADA.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag%20, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      LADA
      Late-onset auto-immune diabetes of adulthood
      Slow onset  type 1 diabetes
      Type 1.5 diabetes
      Non-insulin requiring autoimmune diabetes (NIRAD)
      Slowly-progressing type 1 diabetes (SPT1D)

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen vaststellen of iemand LADA heeft, met onderzoek van het bloed. Dokters bepalen dan hoeveel suiker (glucose) iemand in het bloed heeft, en of iemand bepaalde antistoffen in het bloed heeft.
      Bij LADA maakt je eigen afweer de cellen van de alvleesklier kapot die insuline maken. Dat is te zien aan bepaalde antistoffen in het bloed.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      LADA wordt behandeld met insuline. Als dokters bij mensen die LADA hebben, diabetes type 2 hebben vastgesteld, krijgen ze meestal als eerste een behandeling met tabletten. Die tabletten werken bij mensen met LADA minder goed. Als LADA dan wordt vastgesteld, moeten deze mensen soms snel beginnen met insuline.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Er zijn ongeveer 900.000 mensen in Nederland met diabetes type 2.
      Ongeveer 15 van de 100 (15%) van de mensen met de diagnose type 2 diabetes, hebben eigenlijk LADA.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      LADA is een auto-immuunziekte.  Bij LADA valt je afweer (immuunsysteem) je alvleesklier aan. Bepaalde cellen in je alvleesklier gaan dan kapot. De alvleesklier kan dan niet meer genoeg insuline maken, en dan komt  je lichaam insuline tekort.
      Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat suiker (glucose) in je lichaam wordt opgenomen. Glucose is belangrijk, want het is energie voor je lichaam. Bijvoorbeeld voor je hersenen en spieren, om goed te kunnen denken en bewegen.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      LADA is multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat foutjes in een gen, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand de ziekte kan krijgen. Vaak weten we niet welke factoren dat zijn. Of we weten niet op welke manier die factoren belangrijk zijn. Meestal kan iemand er niets aan doen dat hij of zij een multifactoriële ziekte krijgt.

    • Kinderwens

      Heb je als vrouw LADA en wil je een kind? Dan kun je dit het beste bespreken met je dokter voordat je stopt met anticonceptie. De dokter kan je vertellen of er risico’s zijn tijdens je zwangerschap en wat je er aan kunt doen.

    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.