Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedilateerde cardiomyopathie (DCM)

Gedilateerde cardiomyopathie (DCM) is een ziekte van de hartspier. Hierdoor wordt het hart wijder en groter en kan het minder goed het bloed door het lichaam pompen. Een wijdere en grotere hartspier kan erfelijke en niet-erfelijke oorzaken hebben.

Een niet-erfelijke oorzaak is bijvoorbeeld als iemand langdurig een hoge bloeddruk heeft die niet behandeld wordt. Ook een infectie met een virus of alcoholmisbruik kan de oorzaak zijn van DCM. 

Meestal krijgt iemand de eerste klachten van DCM pas op volwassen leefijd. Maar soms hebben kinderen al verschijnselen. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon. En soms heeft iemand met DCM geen klachten.

Kenmerken kunnen zijn: hartritmestoornissen, hartkloppingen, pijn op de borst, kortademigheid, minder uithoudingsvermogen en oedeem.Door de hartritmestoornissen kan iemand duizelig worden, flauwvallen en soms plotseling overlijden.

Bij de erfelijke vormen van gedilateerde cardiomyopathie, kan DCM het enige kenmerk zijn.

Maar DCM kan ook het gevolg zijn van andere ziekten. Of een kenmerk zijn van bijvoorbeeld een aantal spierziekten of bepaalde stofwisselingsziekten.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN