Endometriose
Bij endometriose heeft een vrouw ook op andere plekken in het lichaam weefsel dat lijkt op het slijmvlies dat normaal alleen in de baarmoeder zit. Dit weefsel kan bijvoorbeeld zitten op de eierstokken, de darmen, de blaas en op andere plekken in de buik. We weten niet helemaal wat de oorzaak is. Misschien spelen erfelijke aanleg en andere zaken er een rol bij.
Endometriose ontstaat meestal als iemand tussen de 20 en 55 jaar oud is. Welke klachten een vrouw heeft en hoe ernstig die zijn, is van vrouw tot vrouw verschillend.
In de baarmoeder zit slijmvlies. Dit slijmvlies wordt iedere maand dikker. Dit is nodig voor een zwangerschap. Als een vrouw niet zwanger wordt, gaat het slijmvlies kapot en gaat bloeden. Het slijmvlies en het bloed gaat het lichaam uit. Dan is de vrouw ongesteld.
Bij endometriose gebeurt dit bloeden en kapot gaan ook met het weefsel dat op de andere plekken in het lichaam zit. Maar daar kan het weefsel en bloed niet het lichaam uit. Dan kan iemand op die plek een ontsteking krijgen. Is het in de buik? Dan kan een orgaan vast gaan zitten aan andere organen. Dit heet een verkleving. AIs het weefsel in de eierstok zit, kunnen er holtes ontstaan waarin bloed zit (cystes).
Bij endometriose kunnen vrouwen last hebben van pijn in de buik als ze ongesteld zijn. Sommige vrouwen hebben altijd buikpijn. Iemand kan ook pijn hebben in de rug of benen. Ook kan er sprake zijn van pijn bij het vrijen. Enkele vrouwen kunnen niet goed poepen of hebben een branderig gevoel bij het plassen. Verder kunnen vrouwen moe zijn. Sommige vrouwen met endometriose hebben moeite met zwanger worden, maar de meeste niet
Heb je een vraag? Mail ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
-
Hoe vaak komt het voor?
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
-
Is deze ziekte erfelijk?
-
Kinderwens
-
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
-
Updatedatum