Overslaan en naar de inhoud gaan

Autosomaal dominante opticus atrofie

Autosomaal dominante opticus atrofie (ADOA) is een aandoening van de ogen. Bij ADOA beschadigen de oogzenuwen steeds een beetje meer. Daardoor gaat iemand steeds slechter zien. De oorzaak is een afwijking in een gen. Of iemand klachten heeft, is van persoon tot persoon anders. En de ernst van de klachten kan verschillend zijn.

Vanaf de kinderjaren gaat iemand steeds minder scherp zien. Dat begint in het midden van de ruimte die je kunt zien (het gezichtsveld). Sommigen krijgen moeite met contrast zien. Ook kan iemand problemen krijgen met het zien van kleuren. En iemand kan last hebben van kokerzien. Dan zie je aan de randen niet goed en is wat je ziet, alsof je door een buis kijkt.

Sommige mensen met ADOA hebben nog andere klachten. Deze vorm heet ADOA-plus. Zo kunnen ze minder kracht hebben in de spieren van de onderarmen en/of de benen. Of ze hebben moeite met bewegen. Enkelen hebben moeite met hun evenwicht houden. Ook kunnen mensen minder goed horen (doofheid). Of werken de oogspieren minder goed waardoor mensen dubbel kunnen gaan zien en/of de oogleden kunnen gaan hangen. Soms hebben mensen minder gevoel in hun lichaam.

In deze tekst hebben we het over autosomaal dominante opticus atrofie. Er zijn ook andere erfelijke vormen van opticus atrofie, die zijn op een andere manier erfelijk. Opticus atrofie kan ook niet-erfelijke oorzaken hebben.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN