Overslaan en naar de inhoud gaan

Amaurosis congenita van Leber

Iemand met amaurosis congenita van Leber is meestal al vanaf de kinderleeftijd ernstig slechtziend. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Bij amaurosis congenita van Leber werkt het netvlies niet goed. het netvlies is het deel van de ogen waarmee we contrast en kleuren zien.

Een kind met amuarosis congenita van Leber kan ook verziend zijn. Verder zijn de ogen soms extra gevoelig voor licht. Verder maken de ogen soms wiebelende bewegingen. Dat heet nystagmus.

Bij sommige mensen werken de pupillen niet altijd goed. Soms is het hoornvlies aangedaan. Soms raakt iemand steeds met de vingers de ogen aan.

De ernst van de kenmerken, is van persoon tot persoon anders.

Amaurosis congenita van Leber is een van de erfelijke ziektes van de trilharen. Ook in onze ogen zitten niet-bewegende trilharen. Ze spelen een belangrijke rol bij het zien van licht en kleuren.

Let op: Amaurosis congenita van Leber is niet hetzelfde als Leber's opticusatrofie.Toch komen beide aandoeningen onder de naam 'ziekte van Leber' voor, maar het zijn twee verschillende aandoeningen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN