Overslaan en naar de inhoud gaan

Emoties na afbreken zwangerschap

Als je een zwangerschap hebt laten beeindigen, kan dat een flinke klap zijn. Je bent niet meer zwanger en je hebt geen baby. Hoe kun je herstellen en je verdriet verwerken?

Kraamtijd na verlies van je kind

Als je als moeder eenmaal uit het ziekenhuis bent, is het belangrijk om rustig aan te doen. Soms kom je in aanmerking voor kraamzorg. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.
De een trekt zich in deze periode liever terug, de ander wil graag vertrouwde mensen om zich heen. Ga uit van jouw (en jullie) eigen wensen en wees er duidelijk over.
Teveel en lang bezoek kan soms zwaar zijn, dus probeer dat te beperken.
Het is fijn als je partner of een ander vertrouwd persoon de eerste weken of dagen bij jou thuis is.

Rouwen om je kind

Sommige ouders die dit meemaken ervaren een gevoel van leegte. Of ze zijn heel boos. Of juist opgelucht. Sommige mensen gaan twijfelen: had ik dit wel moeten doen? Meestal duurt dit niet zo lang, en moet je even terughalen wat de redenen waren. Blijft de twijfel? Bespreek het dan bij de controle in het ziekenhuis.
Wanneer je je leven en werk weer op kunt pakken, verschilt. Voor de een is werk bijvoorbeeld al snel een prettige afleiding, voor de ander is alles nog een tijd lang teveel. Veel mensen hebben moeite met concentreren. Ook voelen ze zich vaak heel moe. Dat is allemaal normaal.
Vaak helpt het om het gemis dat je voelt, onder ogen te zien. Laat je verdriet toe en stop het niet weg. Als dat gaat, probeer je leven dan weer op te pakken.

Reacties van anderen

Hopelijk zijn er mensen om jullie heen die steun geven en willen luisteren. Als je meer gaat ondernemen buiten de deur, kom je ook weer mensen tegen die verder van je af staan. Als ze weten wat je hebt meegemaakt, zullen sommige mensen heel aardig voor je zijn. Maar niet iedereen zal begrijpen hoe het voor je is. Sommige mensen gaan je misschien ontwijken, omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Soms maken mensen onhandige opmerkingen.
Mensen beseffen niet altijd dat als je kiest voor afbreking van de zwangerschap, je rouwt om het verlies van je kind.

Nazorg

In de meeste ziekenhuizen is het mogelijk om nazorg te krijgen vanuit een medisch maatschappelijk werker of psycholoog. Mocht het niet worden aangeboden, vraag er dan gerust om bij de gynaecoloog, verloskundige of klinisch geneticus.

Lotgenotencontact

Het kan fijn zijn om met mensen te mailen of te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Je kunt contact opnemen met de Contactgroep ZwangerschapsbeĆ«indiging (CZB). Zij organiseren contact tussen ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een kind met een ernstige aandoening. Zij doen dit via mailinglijsten en ontmoetingsdagen. Ze bemiddelen soms voor persoonlijk contact.

Ga terug naar Zwangerschap afbreken.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.