Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Ik gebruikte hun stamboom om mijn donorvader te zoeken. Ik ben er een paar weken fulltime mee bezig geweest!’

Charlotte wist altijd al dat ze verwekt was middels een spermadonor. Ze heeft in 2017 een DNA zelftest gedaan, omdat ze op zoek was naar haar biologische vader. Om de kans om hem te vinden zo groot mogelijk te maken, heeft ze haar DNA gegevens in veel databases gezet. Hierdoor vond ze halfbroers en –zussen.

DNA gemaakt uit mensen

Fulltime

Ze heeft zich verdiept in genetische genealogie: de combinatie van DNA onderzoek en stamboomonderzoek. Door het combineren van beide gebieden kun je uitvinden hoe je verwant bent aan je matches en zo de puzzel oplossen. Charlotte vertelt: ‘Uiteindelijk vond ik 2 verre familieleden. Dat waren third cousins. Als je third cousins bent, dan deel je bet-overgrootouders met elkaar. Ik werkte de stamboom van deze verre voorouders uit naar beneden (parenteel) en wist dat één van de nazaten mijn donor moest zijn. Dit was een speld in de hooiberg. Bij toeval was mijn eerste gok ook meteen inderdaad de juiste gok en bleek dit mijn donor te zijn na een DNA-test. Voor meer informatie kun je aflevering 3 van de podcast De kwak kwaakt met Els Leijs beluisteren.’

Donorvader

Charlotte heeft haar biologische vader één keer ontmoet, maar ze heeft verder geen contact met hem. Ze vindt niet dat ze op hem lijkt. Charlotte vertelt dat ze zich wel erg vindt lijken op haar halfbroers en halfzussen, ook op medisch vlak. ‘Verschillende halfbroers, halfzussen en ik hebben dezelfde soort ziektes. Mogelijk hebben we die via mijn donorvader gekregen. Ik vind dat moeilijk.’

Database

Ze heeft haar DNA gegevens ook ingevoerd in Promethease. Dat is een Engelstalige database. Daarin staan varianten in het DNA die verband hebben met een ziekte of kenmerk. De informatie komt uit wetenschappelijk onderzoek. 

Als je je DNA gegevens hier invoert, dan kan de database bepalen of je een variant in je DNA hebt dat verband heeft met een ziekte of kenmerk. Als er zo’n verband is, dan krijg je dat in een lijst te zien. 

Het gaat vaak om ziektes of kenmerken waarbij niet alleen je DNA een rol speelt, maar vaak ook je voeding, waar je woont, wat je meemaakt enz. Dus ze adviseren om het resultaat met een dokter te bespreken. Charlotte heeft dat ook gedaan: ‘Helaas kon mijn huisarts er weinig mee. Ik zou willen dat dokters er iets meer over zouden weten. Op maat gerichte zorg is toch ook de toekomst?’

Advies

Het advies van Charlotte aan mensen die ook hun donorvader zoeken, is om contact op te nemen met Stichting Donorkind en het Landelijk Informatiepunt Donorconceptie (LIDC) te raadplegen. 

In dit interview staan persoonlijke ervaringen van mensen. Hiermee geven wij je geen advies, maar het interview geeft (achtergrond) informatie over de keuzes die mensen kunnen maken over erfelijke aandoeningen en DNA-testen.