Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie vertellen over erfelijke aanleg kanker?

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat je een erfelijke aanleg voor kanker hebt. Of het blijkt dat je een familiaire aanleg voor kanker hebt. Dan kunnen je familieleden hierop ook kans hebben. Het gaat hierbij om een erfelijke aanleg voor kanker die autosomaal dominant erfelijk is. Je klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) kan je vertellen wie er in jouw familie kans hebben om ook deze aanleg te hebben. Dit zijn de mensen die je kunt inlichten.

Aanleg voor kanker aan één kant van de familie

Als jij de erfelijke aanleg bijvoorbeeld van je vader geërfd hebt, hebben jouw eventuele broers en zussen meer kans om de aanleg ook te hebben. Ook eventuele broers en zussen van je vader en hun kinderen (jouw neven en nichten van vaders kant) kunnen de aanleg hebben. Maar bijvoorbeeld niet de familieleden van je moeder. De klinisch geneticus heeft dit waarschijnlijk met een tekening van een stamboom uitgelegd.

Kans bij familiaire aanleg

Komt er veel kanker in jouw familie voor en is er geen fout in een gen gevonden? Mogelijk is er dan geen erfelijke maar een familiaire aanleg voor kanker. Dan kun je jouw eerstegraads familieleden (ouders, broers, zussen en kinderen) informeren. Soms is het ook goed als tweedegraads familieleden (grootouders, ooms, tantes, kleinkinderen en ook sommige halfbroers en halfzusters) op de hoogte zijn. Je erfelijkheidsarts kan je vertellen wie je kunt informeren, want het verschilt per familie en type kanker wie er risico kunnen hebben.

Ook de mannen

Als het gaat over de aanleg voor borst- en eierstokkanker, dan kunnen niet alleen vrouwen, maar ook mannen in een familie, de erfelijke aanleg doorgeven aan hun kinderen. Mannen met een erfelijke aanleg hebben zelf ook kans op borstkanker. Daarom zal de erfelijkheidsarts je dan vragen om zowel vrouwen als mannen in de familie te informeren.

Hoe kun je je familie informeren?

Je kunt op deze pagina lezen hoe je je familieleden kunt informeren. 

Lees verder: Familiebrief over erfelijke kanker
Terug naar: Familie vertellen over erfelijke kanker

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 4 juni 2024

Zet op een rij

Van wie komt de aanleg?
Wie kunnen er risico lopen in jouw familie?