Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie vertellen over erfelijke aanleg kanker?

Je klinisch geneticus heeft waarschijnlijk met je besproken wie er in jouw familie risico lopen. Dit zijn de mensen die je kunt inlichten.

Aanleg voor kanker aan één kant van de familie

Als jij de erfelijke aanleg bijvoorbeeld van je vader geërfd blijkt te hebben, hebben jouw broers en zussen een verhoogde kans op de aanleg. Ook broers en zussen van je vader en hun eventuele kinderen (jouw neven en nichten van vaders kant) kunnen de aanleg hebben. Maar bijvoorbeeld niet de familieleden van je moeders kant.
De klinisch geneticus heeft dit waarschijnlijk met een tekening van een stamboom uitgelegd.

Risico bij familiaire aanleg

Komt er veel kanker in jouw familie voor en is er geen mutatie gevonden? Mogelijk is er geen erfelijke maar een familiaire aanleg. Dan kun je jouw eerstegraads familieleden (ouders, broers, zussen en kinderen) informeren. Soms is het ook goed als tweedegraads familieleden (grootouders, ooms, tantes, kleinkinderen en ook sommige halfbroers en halfzusters) op de hoogte zijn. Vraag je dokter om advies, want het verschilt per familie en type kanker wie er risico kunnen lopen.

Ook mannen informeren

Als het gaat over de aanleg voor borst- en eierstokkanker, zullen vooral de vrouwen in de familie hierover praten. Maar mannen kunnen de erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker ook door geven aan hun kinderen (en zelfs borstkanker kunnen krijgen). Daarom is het belangrijk dat ook de mannen ingelicht worden!

Lees verder: Familiebrief over erfelijke kanker
Terug naar: Familie vertellen over erfelijke kanker

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Zet op een rij

Van wie komt de aanleg?
Wie kunnen er risico lopen in jouw familie?