Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijkheid van de rhesusfactor

De rhesusfactor is een soort bloedgroep. Hoe erf je een bepaalde rhesusfactor? En je als je een andere rhesusfactor hebt dan je ouders, hoe kan dat?

Genen ouders en rhesusfactor

Er zijn meerdere genen die een rol spelen bij het doorgeven van de rhesusfactor. Iedereen heeft van de deze genen één kopie van de moeder en één kopie van de vader gekregen. Die bepalen samen welke rhesusfactor jij krijgt.

DD, Dd of dd

Hoewel er dus meer genen invloed hebben, doen we voor de uitleg alsof het om één gen gaat. Van het gen voor de rhesusfactor zijn er twee vormen: D en d. 

Als je rhesus positief bent, heb je DD of Dd. Je hebt dan in ieder geval van één ouder een D gekregen. Ben je rhesus negatief, dan heb je dd. Van beide ouders heb je dan een d gekregen. 

Wanneer je zelf vader of moeder wordt, geef je één van de twee vormen aan je kind door. Je kind krijgt van jou en van je partner één kopie:
 

  • Vader en moeder geven allebei een D door → Kind is DD. Kind is rhesus positief.
  • Vader geeft een D door en moeder geeft een d door → Kind is Dd. Kind is rhesus positief.
  • Vader geeft een d door en moeder geeft een D door → Kind is Dd. Kind is rhesus positief.
  • Vader en moeder geven allebei een d door → Kind is dd. Kind is rhesus negatief.

Rhesusfactor ouders en kind

Weet je de rhesusfactor van de ouders? En wil je weten welke rhesusfactor het kind kan hebben? Of weet je de rhesusfactor van het kind, en wil je weten welke rhesusfactor de ouders kunnen hebben? Bekijk dan de schema's op de pagina Welke rhesusfactor hebben ouders of kind?

Verwantschap en rhesusfactor

Soms heeft het kind een rhesusfactor die je niet zo verwachten als je naar de rhesusfactor van de ouders kijkt. 

Door de rhesusfactor kun je niet weten of je biologische familie bent. Twijfel je bijvoorbeeld of jouw ouders wel je biologische ouders zijn? Dan kun je een verwantschapstest doen. Alleen een verwantschapstest kan echt zeggen of je biologische familie bent. 

Zwangerschap en rhesusfactor

Een rhesus negatieve vrouw, krijgt met een rhesus positieve man rhesus positieve kinderen óf rhesus negatieve kinderen. Als hun kind rhesus positief is, geeft dit soms een probleem tijdens de zwangerschap. Het lichaam van de rhesus negatieve moeder kan tegen het bloed van haar kind gaan werken. Haar lichaam kan antistoffen maken. Als dat gebeurt, kunnen die in het bloed van haar kind komen. Hierdoor krijgen sommige baby’s bloedarmoede. Daarom wordt in het begin van de zwangerschap altijd bij vrouwen onderzocht wat hun rhesusfactor is.

Lees meer over rhesusfactor en zwangerschap.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 12 augustus 2024