Overslaan en naar de inhoud gaan

Slokdarmkanker

Iemand met slokdarmkanker heeft een kwaadaardige tumor in de slokdarm. Meestal is niet precies bekend wat de oorzaak is. Het is geen erfelijke ziekte. Je kunt er waarschijnlijk wel een erfelijke aanleg voor hebben. Meestal heb je dan ook een erfelijke aanleg voor andere soorten kanker. Een erfelijke aanleg voor onder andere slokdarmkanker kan een kenmerk zijn van Fanconi anemie.

Voorbeelden van andere dingen die de kans op slokdarmkanker groter maken zijn roken, alcohol drinken, overgewicht en brandend maagzuur.

Soorten slokdarmkanker die veel voorkomen zijn:

  • plaveiselcelcarcinoom. Die zit in het bovenste en middelste deel van de slokdarm. 
  • adenocarcinoom. Die zit meestal in het onderste deel van de slokdarm. Iemand met een Barret slokdarm heeft een kleine kans dit te krijgen. 

In de slokdarm kunnen ook andere soorten kanker ontstaan. 

Meestal krijgt iemand klachten als de ziekte al ver is. Dan kan iemand bijvoorbeeld last hebben van eten dat blijft hangen, pijn of een vol gevoel achter het borstbeen. Slikken kan pijn doen, iemand kan hoesten of zich verslikken bij het eten. Iemand kan afvallen en minder trek in eten hebben. Mensen kunnen bloed in de poep hebben of bloed overgeven.

Slokdarmkanker kan verschillende gevolgen hebben. Wat die gevolgen zijn, kan verschillend zijn, ook tussen personen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN