Overslaan en naar de inhoud gaan

Sclerodermie

Sclerodermie is een ziekte van het bindweefsel. Bindweefsel geeft vorm en steun aan je lichaam. Bindweefsel zit bijvoorbeeld in de huid, de spieren, gewrichten, de slokdarm, de maag, de darmen, de longen, het hart en de nieren. Bij sclerodermie wordt het bindweefsel op verschillende plekken hard.

De oorzaak van sclerodermie is niet precies bekend. Het is waarschijnlijk een auto-immuunziekte.

Er zijn verschillende vormen van sclerodermie:

  • lokale sclerodermie; dan zitten de harde plekken meestal alleen in de huid en vlak onder de huid. Er zijn verschillende vormen van lokale sclerodermie.
  • systemische sclerose; iemand heeft dan harde plekken in verschillende delen van het lichaam. Bijvoorbeeld in de huid, de spieren, gewrichten, de slokdarm, de maag, de darmen, de longen, het hart en de nieren. Ook van systemische sclerose zijn er verschillende vormen. De meeste mensen met systemische sclerose hebben het fenomeen van Raynaud.

Meestal is iemand tussen de 20 en 50 jaar oud als de ziekte begint. Maar het komt ook bij kinderen voor.
Hoe het daarna verder gaat, is meestal niet goed te voorspellen. Dat hangt vooral af van in welke delen van het lichaam het zit. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN