Overslaan en naar de inhoud gaan

Koolen-de Vries syndroom

Het Koolen-de Vries syndroom (KDVS) is een aangeboren aandoening. De oorzaak zit in de genen (DNA).

Kinderen met het Koolen-de Vries syndroom ontwikkelen zich langzamer dan andere kinderen. Ze leren bijvoorbeeld later lopen en praten. Ook hebben deze kinderen meestal een milde of matige verstandelijke beperking. Bij baby’s zijn er vaak problemen eten. De meeste jonge kinderen hebben slappe spieren.
Kinderen met Koolen-de Vries syndroom hebben ook vaak een hoog en breed voorhoofd, een langwerpig gezicht en een grote neus en grote oren.
Ook heeft een deel van de kinderen problemen met horen en kunnen ze minder goed veraf zien.
Bij veel kinderen ontstaat een verkromming van de wervelkolom. Sommige kinderen hebben epileptische aanvallen. Mensen met Koolen-de Vries syndroom hebben vaak een vriendelijk en sociaal karakter. Maar ze kunnen ook gedragsproblemen hebben zoals hyperactiviteit.

Mensen met KDVS kunnen ook aangeboren afwijkingen hebben aan hun hart, aan de heupen, of aan de urinewegen en geslachtsorganen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Chromosoom 17q21.31 deletie syndroom
   Microdeletie 17q21.31 syndroom
   KDVS

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een dokter kan denken aan het Koolen-de Vries syndroom als een kind een combinatie heeft van kenmerken zoals hierboven staan beschreven. Of je de ziekte echt hebt, weet je pas door DNA-onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   KDVS kan niet genezen. Behandeling bestaat uit het voorkomen van klachten en het geven van ondersteuning aan het kind. Daarom is het belangrijk dat een kind met Koolen-de Vries syndroom regelmatig bij een kinderarts komt voor controle. De ontwikkeling wordt in de gaten gehouden, en de stand van de wervelkolom. Voor de slappe spieren en spraakachterstand kan de logopedist hulp bieden. Als het kind epilepsie heeft kan een kinderneuroloog het kind behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het is niet precies bekend hoe vaak het Koolen-de Vries syndroom voorkomt. Het ontbreken van het stukje chromosoom 17q21.31 als oorzaak van KDVS komt naar schatting bij ongeveer 1 op 55.000 mensen voor.
   Het is niet bekend hoe vaak een afwijking in het KANSL1-gen voorkomt als oorzaak van KDVS.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   KDVS wordt veroorzaakt door een verandering in het KANSL1gen, of door het ontbreken van een stukje van chromosoom 17, op plek 21.31, waarin ook het KANSL1 gen ligt.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Het Koolen-de Vries syndroom is autosomaal dominant erfelijk. Dat betekent dat je het kunt erven als een van je ouders de afwijking in de genen heeft.

  • Kinderwens

   Hebben jij en je partner een meer kans op (nog) een kind met Koolen-de Vries syndroom en wil je graag een kind? Je kunt je huisarts vragen om je te verwijzen naar een klinisch geneticus. Die kan meer vertellen over de erfelijkheid en over mogelijkheden voor onderzoek vóór, tijdens of na de zwangerschap.

   Met deze keuzehulp, kun je je gevoelens en gedachten hierover op een rijtje krijgen. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, arts en/of hulpverlener.

  • Expertisecentra