Overslaan en naar de inhoud gaan

Eczeem

Bij constitutioneel eczeem heb je een rode, dikke en droge huid die jeukt. Bij eczeem is de huid voor langere tijd ontstoken. Het is niet besmettelijk. Het begint meestal op de baby- of kinderleeftijd. Maar soms begint het ook later tijdens het leven.

Bij de meeste baby’s begint eczeem in het gezicht. Ook kunnen ze eczeem hebben op de ellebogen, de knieën en het bovenlichaam. Vanaf de kinderleeftijd kan iemand plekken met eczeem krijgen in de elleboogplooien, polsen, knieholten, nek, enkels en/of rond de ogen.

Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel last iemand heeft van eczeem. En voor hoe lange tijd. De kenmerken kunnen soms minder of meer worden. Soms gaat het beter als iemand ouder wordt. Bij sommige mensen komt het eczeem dan niet meer terug.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Atopic dermatitis
   Atopisch eczeem
   Constitutioneel eczeem
   Dauwworm
   Eczema
   Neurodermatitis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan eczeem vaststellen als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Artsen behandelen constitutioneel eczeem met zalf en medicijnen. Ook kan het helpen om dingen te voorkomen die het eczeem erger maken, zoals zorgen dat de huid niet uitdroog en niet krabben.

   Er is ook een behandeling met ultraviolet licht in een zonnebank of lichtcabine. Bij die behandeling gebeurt de begeleiding door een arts.

   Meer informatie over de behandeling van eczeem op de website van de VMCE.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op 40 Nederlanders heeft constitutioneel eczeem.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Er zijn meerdere oorzaken voor constitutioneel eczeem. We weten niet hoe het precies ontstaat. Iemand kan er erfelijke aanleg voor hebben. Maar ook zweten, stress, ziektes door virussen of allergieën kunnen invloed hebben.

   Bij heel weinig mensen is de oorzaak een fout in een bepaald gen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Constitutioneel eczeem ontstaat waarschijnlijk door erfelijke aanleg, samen met bepaalde omgevingsfactoren. Dit heet multifactoriële overerving.

   Van sommige factoren weten we dat ze er een rol bij spelen. Maar nog niet alles is duidelijk. Meestal kan iemand er niks aan doen dat hij of zij eczeem krijgt.

  • Kinderwens

   Heb je als man of vrouw eczeem, gebruik je bepaalde middelen of medicijnen en wil je een kind? Dan kun je dat bespreken met je arts. Je arts kan je informatie op maat geven. Want artsen raden af om sommige middelen tijdens zwanger worden en zwangerschap te gebruiken.

   Meer informatie voor vrouwen én mannen in de brochure Eczeem & zwangerschap van de VMCE.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA)  aangewezen. Eczeem is niet zeldzaam.

  • Updatedatum

   22-6-2023