Overslaan en naar de inhoud gaan

CVID (common variable immunodeficiency)

CVID is de afkorting van ‘common variable immunodeficiency’. Dit is de naam van een groep aandoeningen waarbij iemand te weinig antistoffen heeft die goed werken. Antistoffen zijn belangrijk in de afweer tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Vooral de afweer tegen bepaalde soorten bacteriën is bij CVID niet goed. CVID is een afweerstoornis.

Bij de geboorte heeft een kind nog geen zichtbare kenmerken van CVID. Meestal krijgt iemand met CVID kenmerken op de kinderleeftijd of op jong-volwassen leeftijd. Maar de kenmerken van CVID kunnen op elke leeftijd zichtbaar worden. De kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn.

Iemand met CVID heeft vaak infecties. Bij een infectie zijn ziekteverwekkers in het lichaam gekomen én hebben zichzelf daar vermeerderd. Dat zijn dan bij CVID vooral infecties van de oren, de bijholten en de longen. Deze infecties gaan meestal alleen over met antibiotica. Iemand met CVID kan ook infecties van de maag en/of de darmen krijgen. Dan kunnen er klachten zijn zoals diarree en gewichtsverlies.

De infecties kunnen lang duren en steeds weer terug komen. Dit kan verschillende gevolgen hebben. Jonge kinderen met CVID kunnen niet goed groeien en achterlopen in hun lichamelijke ontwikkeling. Ook kan iemand een longziekte krijgen, die nooit meer helemaal overgaat. Vaak is iemand met CVID ook heel moe.

Mensen met CVID hebben daarnaast meer kans op allerlei auto-immuunziektes. Dat zijn ziekten waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Ze hebben ook meer kans op sommige vormen van kanker, vooral lymfomen en maagkanker.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN