Overslaan en naar de inhoud gaan

Chronische mucocutane candidiasis

Iemand met chronische mucocutane candidiasis (CMC) heeft infecties van de huid. De infecties komen steeds terug; ze zijn chronisch. Ze worden veroorzaakt door de schimmel Candida.
De oorzaak van de chronische infecties van de huid is een verandering in het DNA waardoor het afweersysteem niet goed werkt.
Ons afweersysteem heeft de taak ons te beschermen tegen ontstekingen (infecties).

De schimmelinfecties zitten op de huid, de nagels en de slijmvliezen. Iemand heeft dan rode plekken op de huid. En als de infectie in de lichaamsplooien zit, kan de huid daar schilferen. Als de infectie in de nagels zit kunnen die dikker zijn en een witte kleur hebben. Ook kunnen er deukjes in zitten.

Iemand met chronische mucocutane candidiasis kan ook een auto-immuunziekte hebben. Dan valt het afweersysteem eigen delen van het lichaam aan. Het gaat dan om auto-immuunziektes tegen de bloedcellen, de schildklier, bijschildklier, bijnier en alvleesklier.

Soms krijgt iemand slokdarm- of mondkanker.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   CMC
   Chronic mucocutaneous candidiasis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen vermoeden dat iemand chronische mucocutane candidiasis heeft als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. De diagnose kan worden gesteld met onderzoek van een weggenomen stukje huid (biopt), bloedonderzoek en genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   CMC kan niet genezen. Het doel van de behandeling is voorkomen dat iemand schimmelinfecties van de huid krijgt.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Minder dan ongeveer 1 op 200.000 mensen heeft CMC.

  • Kinderwens

   Komt CMC in je familie voor en is bekend welke verandering in het DNA de oorzaak is? En wil je zwanger worden?  Overleg dan met je arts wat de mogelijkheden zijn.

  • Expertisecentra