Overslaan en naar de inhoud gaan

Choane atresie

Bij een kind met choane atresie zit de neus achterin dicht. Dat kan aan een kant zijn, maar ook aan twee kanten. Als allebei de neusgaten achterin dicht zitten, krijgt een baby moeite met ademhalen. Dit gebeurt vooral bij het voeden. Doordat het kind te weinig zuurstof krijgt kan de huid van de baby blauw worden. Als één kant van de neus dicht zit, gaat het ademen meestal goed.

Choane atresie kan een kenmerk zijn van syndromen zoals bijvoorbeeld CHARGE syndroom, Burn-McKeown syndroom of 9p deletie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Atresia choanae
   Choanal atresia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken dat de baby choane atresie heeft als een baby kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Dokters kunnen de aandoening vaststellen als het niet lukt om met een sonde van de neusholte in de keelholte te komen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Met operaties maakt een chirurg de verbinding tussen de neusholte(s) en de mondholte achterin open.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 12.000 baby’s wordt met choane atresie geboren. Meisjes hebben het vaker dan jongens.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Het is niet precies bekend wat de oorzaak van choane atresie is. Als tijdens de zwangerschap bij de baby de keel- en neusholte nog aan het groeien zijn, zit er nog een vlies tussen. Normaal verdwijnt dit vlies aan het einde van de zwangerschap, maar bij choane atresie is dat niet (goed) gebeurd.

   Soms is choane atresie deel van een erfelijk syndroom, zoals van het CHARGE syndroom of het Burn-McKeown syndroom of 9p deletie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Nee, choane atresie is bijna nooit erfelijk. Soms is choane atresie deel van een erfelijk syndroom, zoals van het CHARGE syndroom of Burn-McKeown syndroom.

  • Kinderwens

   Heb je eerder een kind gekregen met choane atresie? Is de oorzaak een erfelijk syndroom? En wil je weer zwanger worden? Dan kun je er over praten met je dokter. Je dokter kan je eventueel verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Een erfelijkheidsarts kan je informatie op maat geven.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.