Overslaan en naar de inhoud gaan

Antisynthetase syndroom

Het antisynthetase syndroom is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte valt de afweer delen van het eigen lichaam aan. Dan krijgen mensen een ontsteking in het lichaam. En door die ontsteking kunnen weefsels en organen beschadigen. Normaal beschermt de afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers.

Bij antisynthetase syndroom valt de afweer vooral de spieren, longen en gewrichten aan. Niet iedereen heeft alle kenmerken van deze ziekte. Ook kan de hoeveelheid klachten van persoon tot persoon verschillend zijn. De gemiddelde leeftijd waarop iemand het antisynthetase syndroom krijgt is 50 jaar. Maar het is voorgekomen bij mensen tussen de 19 en 82 jaar.

Mensen met deze ziekte kunnen de volgende kenmerken hebben:

  • ontsteking van veel spieren (polymyositis). Mensen kunnen dan zwakke spieren hebben van vooral de bovenarmen en bovenbenen, en last hebben van spierpijn.
  • ontsteking van de gewrichten (artritis) en/of pijnlijke gewrichten. Meestal hebben mensen ontstekingen en/of pijn aan meerdere gewrichten aan beide kanten van het lichaam. Maar soms heeft iemand één ontstoken gewricht aan één kant van het lichaam.
  • interstitiële longziekte. Dat is ziekte van de longen op een bepaalde plek, namelijk tussen de longblaasjes en de bloedvaten. Iemand kan hiervan benauwd zijn en hoesten. Soms krijgt iemand als gevolg hiervan ook pulmonale hypertensie.

Veel mensen met antisynthetase syndroom hebben ook last van:

  • vingers en tenen waardoor een tijdje minder bloed stroomt. Dan krijgen ze een andere kleur en kan er tijdelijk geen gevoel meer in zitten. Dit heet het fenomeen van Raynaud.
  • koorts.
  • handen met een ruwe, dikkere huid, rode vlekken en kloven.

Heel soms krijgt iemand een ontsteking van de hartspier (myocarditis).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN