Overslaan en naar de inhoud gaan

Aangeboren afwijkingen van de luchtpijp

Bij aangeboren afwijkingen van de luchtpijp is er bij de geboorte iets mis met de luchtpijp. Dat kunnen verschillende dingen zijn.

Soms is de wand van de luchtpijp te slap waardoor de luchtpijp bij het uitademen steeds dichtklapt. Dit noemen we tracheamalacie.  

De luchtpijp kan ook smaller of juist wijder dan normaal. Soms zit er een opening tussen de luchtpijp en de slokdarm. Dat heet een tracheo-oesofageale fistel. En soms is de luchtpijp er maar voor een deel of helemaal niet.

Als een kind met een afwijking van de luchtpijp geboren wordt, kan het kind moeite hebben met ademhalen. Ook kunnen er problemen met zijn met drinken en met groeien. En het kind kan vaker infecties van de luchtwegen hebben.

Of iemand iets merkt van een aangeboren afwijking van de luchtpijp verschilt per afwijking. Sommigen hebben weinig of geen klachten.

Soms heeft een kind naast de aangeboren afwijking van de luchtpijp ook nog andere kenmerken. Zoals afwijkingen van de bloedvaten, het hart, het maagdarmkanaal, de urinewegen en/of de geslachtsorganen en de armen en benen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Aangeboren afwijkingen van de trachea
   Congenital tracheal malformations
   Tracheamalacie
   Tracheal agenesis/atresia
   Congenital tracheomalacia
   Trachea agenesie/atresie

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen stellen een aangeboren afwijking van de luchtpijp vast door kijkonderzoek van de luchtpijp (laryngoscopie). Ook röntgenonderzoek en een CT-scan zijn mogelijk.

   Als de baby ook andere afwijkingen heeft, kan dat reden zijn om genetisch onderzoek te doen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van aangeboren afwijkingen van de luchtpijp hangt af van de vorm van die afwijkingen.
   Het grootste deel van de kinderen met tracheamalacie groeit over dit probleem heen.
   Kijk in de tekst over tracheo-oesofageale fistel voor de informatie over de behandeling van die aandoening.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Bij ongeveer 1 op de 50.000 pasgeboren kinderen is er geen luchtpijp aangelegd of alleen een gedeelte van de luchtpijp.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van een aangeboren afwijking van de luchtpijp is dat de luchtpijp tijdens de zwangerschap niet helemaal goed aangelegd wordt.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal is een kind met een aangeboren afwijking van de luchtpijp de enige in een familie. Bij minder dan 2% komt de afwijking bij meerdere mensen in een familie voor.

  • Kinderwens

   Als jij en je partner kans hebben op een kind met een aangeboren afwijking van de luchtpijp en jullie een kind willen, dan kun je dat het beste bespreken met je arts.

   Als in je familie meerdere mensen aangeboren afwijkingen van de luchtpijp hebben, kan een klinisch geneticus jullie informatie geven over de kans dat jullie kind dit ook krijgt.