Overslaan en naar de inhoud gaan

De eigenaar stuurde meteen een reactie terug en zei dat we 1000 DNA testen krijgen!

Meta heeft een zoon uit China en dochter uit Cambodja geadopteerd. Ze heeft samen met haar kinderen en haar vader enkele jaren geleden een DNA zelftest gedaan bij twee buitenlandse bedrijven. Ze is op zoek naar de biologische ouders van haar zoon en dochter. 

Verwanten

Meta deed een gezondheidstest. Maar met de test kon je ook kijken of je verwanten hebt. Meta vertelt: ‘Mijn dochter vond verwantschap met iemand uit Californië. Zij had hetzelfde bureau dat bij de adoptie bemiddeld had als mijn dochter. Dat geeft mijn dochter het gevoel dat zij echt familie van haar is.’ 

Via een andere database vonden ze een ‘third cousin’. Dat betekent dat ze een betovergrootmoeder delen. Verder kwamen ze er door het DNA van haar dochter achter dat ze uit West-Cambodja komt. Maar ze heeft nog niet haar biologische ouders gevonden. 

Bij haar zoon bleek na het vinden van zijn biologische ouders dat het resultaat van de oorsprong van het DNA qua locatie precies klopte met waar zijn ouders werkelijk vandaan kwamen.

Droom

Een paar jaar geleden had Meta het met een paar collega’s over wat haar droom was: ‘Mijn droom is om voor mensen uit Cambodja die hun verwanten zoeken DNA-testen beschikbaar te stellen.’ Na een fundraising kon ze met 28 DNA-testen naar Cambodja toe. Daar heeft ze 15 testen kunnen gebruiken voor ouders die hun kind kwijt zijn. Om haar droom verder te verwezenlijken heeft Meta net een stichting opgericht. 

1000 DNA testen

Meta vertelt dat ze een tijdje geleden in contact is gekomen met een Engelse vrouw. Zij is ook een adoptiekind uit Cambodja. De vrouw heeft twee documentaires over haar leven gemaakt. Toevallig vond zij op internet het e-mailadres van de eigenaar van een buitenlands bedrijf dat DNA testen aanbiedt. Dit bedrijf heeft een project om families te helpen bij wie iemand geadopteerd is. Ze stellen dan gratis DNA testen beschikbaar om de biologische ouders te vinden. 

Meta zegt: ‘De Engelse vrouw stuurde de eigenaar van het bedrijf een e-mail met daarin informatie over haar documentaires en over mijn stichting. De eigenaar stuurde meteen een reactie terug en zei dat we 1000 DNA testen krijgen! Dus we kunnen nu aan de slag. En we gaan de testen met het vliegtuig naar Cambodja sturen. We gaan proberen de samenwerking te zoeken met organisaties in Cambodja, en mensen die ons kunnen helpen om onze droom te verwezenlijken.’ 

Goed nadenken

Bij de bedrijven uit de Verenigde Staten die DNA zelftesten aanbieden, moet je voor alles toestemming geven. Meta vindt het belangrijk dat mensen goed nadenken over wat het betekent als je zo’n test laat doen. ‘Sommige mensen zijn erg op hun privacy gesteld en willen niet zo’n test doen. Maar zelf heb ik daar minder moeite mee. Want ik ben geïnteresseerd in DNA, bezig met het uitzoeken van stambomen en op zoek naar de biologische familie van mijn kinderen. Voor mensen die anoniem een DNA test willen doen, kun je een e-mailadres aanmaken dat je alleen gebruikt voor het contact over het resultaat.’ 

In dit interview staan persoonlijke ervaringen van mensen. Hiermee geven wij je geen advies, maar het interview geeft (achtergrond) informatie over de keuzes die mensen kunnen maken over erfelijke aandoeningen en DNA-testen.