Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA aanpassen: voor welke ziektes en eigenschappen?

Op dit moment mag het DNA van embryo’s nog niet worden aangepast. Maar voor welke ziektes of eigenschappen zou je het DNA van een embryo (eerste begin van een baby) in de toekomst wel kunnen aanpassen? 

Ziektes met als oorzaak een afwijking in één gen

Veel erfelijke ziektes ontstaan door een afwijking in één gen (mutatie). Iemand die de afwijking in het gen voor zo’n ziekte heeft, heeft de erfelijke aanleg voor deze aandoening. In theorie kunnen onderzoekers de erfelijke aanleg voor deze aandoeningen weghalen, door DNA in een embryo aan te passen. Als dit embryo zich ontwikkelt tot een baby, zal deze baby deze aandoening niet hebben.

Er zijn op dit moment ongeveer 10.000 ziektes bekend waarbij een afwijking in een gen de oorzaak is van de ziekte. Voorbeelden hiervan zijn cystic fibrosis, borstkanker met een erfelijke oorzaak of de ziekte van Huntington. 
 

Meerdere oorzaken

Maar de meeste ziektes ontstaan door een erfelijke aanleg in combinatie met andere oorzaken. Het is meestal niet bekend om welke afwijkingen in genen en welke andere oorzaken het precies gaat. Daarom kan bij deze aandoeningen het DNA in een embryo nu nog niet aangepast worden. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk, astma, depressie of eczeem. 

Eigenschappen

Ook bij eigenschappen van mensen zijn er behalve het DNA ook andere oorzaken. Voorbeelden zijn karakter en intelligentie. Je karakter krijg je gedeeltelijk door je genen maar ook bijvoorbeeld door wat je meemaakt en met wie je omgaat. Deze eigenschappen zijn nu nog niet te veranderen door het aanpassen van DNA in een embryo. 

Zie ook het filmpje Gaan we sleutelen aan onze kinderen? van NEMO Kennislink.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20) (Mail) ons.