Overslaan en naar de inhoud gaan

De afdeling klinische genetica

Universitaire ziekenhuizen in Nederland hebben een afdeling klinische genetica. Zo’n afdeling wordt ook wel polikliniek, sectie of centrum genoemd. Behalve erfelijkheidsartsen werken er op de afdeling ook andere mensen. Wie kun je daar tegenkomen? Waar zitten deze afdelingen klinische genetica en zijn er wachtlijsten? 

Naar de klinisch geneticus

Voor een afspraak met een klinisch geneticus heb je een verwijzing van je (huis)arts of verloskundige nodig. Meer over je (eerste) bezoek aan de klinisch geneticus lees je hier

Wie kom je tegen op de afdeling klinische genetica?

Op de afdeling kun je te maken krijgen met verschillende mensen:

  • Het eerste contact is altijd met medewerkers aan de balie. Hier meld je je, en worden je gegevens gecontroleerd. In sommige ziekenhuizen wordt met aanmeldzuilen gewerkt.
  • Klinisch geneticus: erfelijkheidsarts, specialist in erfelijke ziektes. De klinisch geneticus geeft voorlichting en advies over erfelijke ziektes. 
  • Arts-assistent: arts die klaar is met de studie geneeskunde. Sommige arts-assistenten doen een opleiding om klinisch geneticus te worden, sommige arts-assistenten zijn (nog) niet in opleiding. Arts-assistenten werken onder begeleiding van de klinisch geneticus. 
  • Genetisch consulent, Physician assistent (PA) en Verpleegkundig specialist: in de praktijk geven deze medewerkers op de afdeling klinische genetica allemaal voorlichting en advies aan patiënten, onder verantwoordelijkheid van een klinisch geneticus.  
  • Psycholoog of medisch maatschappelijk werker: biedt begeleiding bij het (keuze)proces rondom erfelijkheidsonderzoek bij de patiënt zelf, zijn of haar kind(eren) of bij een zwangerschap. Hij of zij biedt ook begeleiding bij de gevolgen van een gemaakte keuze. 
  • Co-assistent: een student geneeskunde, in opleiding tot arts. Kan meekijken (of meedoen) met het spreekuur in het kader van zijn of haar stage klinische genetica. Soms zijn er ook andere stagiaires, bijvoorbeeld artsen uit een ander vakgebied, die meer willen leren over klinische genetica.

Niet voor alle gesprekken hoef je naar het ziekenhuis te komen. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld (video)bellen.  

Waar vind je een polikliniek klinische genetica?

Alle academische ziekenhuizen en het NKI-AVL hebben een afdeling (polikliniek) klinische genetica. 

De verschillende afdelingen klinische genetica hebben ook poliklinieken in andere ziekenhuizen in het land. Een overzicht van alle poliklinieken klinische genetica vind je hier.

Wat zijn de wachttijden van de poliklinieken klinische genetica?